10-21 (10-18) SE AVVIKENDE TIDER

Den beste maten før og etter trening

Publisert: 27.02.2018

Det er fort gjort å gå seg vill i jungelen av anbefalinger om kosthold og trening, men jeg skal prøve å holde det enkelt.


Selv om det er lett å tenke at man minst kunne trenge en PT-utdannelse og kanskje til og med en bachelor i ernæring for å spise riktig og trene optimalt, så er det det faktisk ikke så vanskelig som mange tror.

Det enkle er ofte det beste.

En toppidrettsutøver trenger alle marginer på sin side for å prestere optimalt. Og derfor er også hva og når de spiser før, under og etter en treningsøkt ekstremt viktig. Men heldigvis er idrettsernæring et helt eget felt, og det er ikke der vi vanlige folk skal hente anbefalinger.

Så hva bør en vanlig mosjonist tenke på?

SEKT0533_Artikkelbilde_Easiestway2

Før trening er det lurt å fylle på med proteiner og karbohydrater. Karbohydrater blir nemlig lagret i muskulaturen vår som glykogen, og det er fra disse glykogenlagrene vi henter mye ev energien når vi trener. Jo høyere intensitet vi har på økten, desto større andel energi hentes fra glykogenet.

Proteiner er byggesteiner for kroppen vår, og helt nødvendige for at musklene våre skal fungere. Men karbohydrater og proteiner sier deg kanskje ikke så mye?

Gode kilder til førstnevnte næringsstoff er brød og andre kornvarer, frukt og bær, grønnsaker og poteter.

Proteiner finner du i blant annet fisk og kjøtt, melk og ost, egg, bønner og linser.

Et par grove skiver med skinke, ost og noe grønt på, eller kornblanding med yoghurt og bær, er med andre ord et perfekt måltid før trening.

Om du skal trene styrke, kan du fint spise en time før trening, men om du planlegger en kondisjonsøkt, trenger man noe mer tid på å la maten synke.

SEKT0533_Artikkelbilde_Easiestway3

Etter trening er det også viktig å fylle på med mat og ikke minst drikke, men ikke stress. Mosjonister er ikke like avhengig av å få i seg næring umiddelbart etter trening som idrettsutøvere, men ikke la det gå for lang tid.

Det kan være lurt å fylle opp glykogenlagrene igjen ved å innta noe karbohydrater, men proteiner er også viktige. Under en treningsøkt brytes nemlig musklene ned, og det er proteiner som bidrar til å bygge opp musklene igjen. Og så må en selvsagt huske å drikke nok vann for å kompensere for væsketapet en har hatt under økten.

Om det er lenge til neste hovedmåltid, eller du står på farten, fungerer et mellommåltid også bra. Det finnes for eksempel en rekke proteinrike yoghurter som metter godt med litt nøtter og bær i.

Helt til slutt: Husk at ingen kjenner kroppen din bedre enn deg selv, og selv om det er helt supert å hente tips og inspirasjon fra andre, er det viktig at du finner din egen fasit.

 

Lykke til <3

Jørgine